Hoppinpunten in gebruik
Vlot overstappen tussen vervoersmiddelen
Met Werken aan de Ring zetten we volop in op een duurzame en vlotte mobiliteit voor elke weggebruiker. Zo bouwen we verspreid rond de Ring heel wat Hoppinpunten. Dat zijn plekken waar je makkelijk van het ene op het andere vervoersmiddel overstapt. Handig, want door vervoersmiddelen te combineren geraak je makkelijker op je bestemming. Op die manier bieden we weggebruikers een waardig alternatief voor de auto en verminderen we stap voor stap het aantal auto’s op de Ring.
In 2021 werkten we aan vier verschillende Hoppinpunten:
Hoppinpunt Middenhut Sint-Genesius-Rode
Hoppinpunt Middenhut ligt aan de onthaalpoort voor het Zoniënwoud in Sint-Genesius-Rode. Vlak voor de paasvakantie in 2021 stelden we de parking open. In de weken erna werkten we het Hoppinpunt verder af en zaaiden we het groen in.
Het Hoppinpunt voorziet 86 parkeerplaatsen, 86 fietsenstallingen, fietskluizen en een fietsherstelzuil. Op termijn komen er ook deelfietsen. Vanop het Hoppinpunt is een vlotte overstap mogelijk op buslijnen 136 en 137.
Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos richtten we deze onthaalzone met Hoppinpunt in. We kregen daarvoor de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het ontwerp is een realisatie van het Strategisch Ruimtelijk Project HORIZON+
Lees hier meer.
Hoppinpunt Kassei Vilvoorde
Vilvoorde is volop in beweging. Naast de aanleg van verschillende fietssnelwegen in de buurt, krijgen de stationsomgeving en het Heldenplein een make-over. In de heraangelegde Rubensstraat zorgen vrije busbanen al voor vlotte busverbindingen. Als kers op de taart is het Hoppinpunt Kassei vlakbij bushalte ‘Vilvoorde Vlierkens’ aangelegd en in gebruik.
De aanleg van Hoppinpunt Kassei zorgt voor een vlotte verbinding met het centrum van Vilvoorde. Je hopt er tussen openbaar vervoer, auto en fiets.
In de lente van 2021 openden de parking en de fietsenstalling. In de maanden erna werkten we het Hoppinpunt af met deelfietsen, een fietsherstelzuil, fietskluizen en een Hoppinzuil. In de toekomst voorzien we een aantal van de parkeerplaatsen nog van laadpalen voor elektrische wagens. Aan de bushalte ‘Vilvoorde Vlierkens’ stoppen zowel de Ringtrambus als zes andere buslijnen.
De bouw van het Hoppinpunt werd gerealiseerd met de steun van Stad Vilvoorde en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Lees hier meer.
Hoppinpunt Asse station
In maart startten we met de aanleg van een Hoppinpunt aan het station van Asse. De bestaande gebruikers van het station van Asse en de pendelaars uit de nabijgelegen deelgemeenten combineren aan het nieuwe Hoppinpunt makkelijk verschillende vervoermiddelen.
In het najaar opende de parking en fietsenstalling voor gebruik. De afwerking en plaatsing van fietskluizen, deelfietsen en de infozuil vinden plaats in 2022.
Het Hoppinpunt voorziet extra parkeerplaatsen, autodelen, een overdekte fietsenstalling met plaats voor 400 fietsen, fietskluizen, deelfietsen en een fietsherstelpunt. In het station stoppen twee S-treinen. Tien buslijnen verbinden de regio rechtstreeks met meerdere Brusselse zones. De fietssnelweg F212, nog gedeeltelijk in aanbouw, verbindt Asse-station met Zellik-station en Brussel.
Dit project kreeg de steun van de NMBS en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Lees hier meer over het project.
Hoppinpunt Tramterminus 44 Wezembeek-Oppem
In maart ‘21 begonnen we met de aanleg van een Hoppinpunt aan de tramterminus van lijn 44 in Wezembeek-Oppem. Het Hoppinpunt ligt op de grens met de gemeente Tervuren en vlakbij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.
We startten de werken met de bouw van een parkeergebouw met extra parkeerplaatsen voor auto’s. De afwerking daarvan gebeurt in 2022. Daarnaast legden we een toegangsweg aan voor bezoekers van het Afrikamuseum. De werken aan de fietsenstalling en fietsluifels starten in 2022.
Voor dit project krijgt de Vlaamse overheid financiële steun van de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Lees hier meer over het project.