Nieuwe manieren van kennisuitwisseling

Omwille van de geldende maatregelen tegen COVID19 moesten we opzoek naar nieuwe digitale manieren van kennisuitwisseling. We delen graag enkele voorbeelden die we het afgelopen jaar realiseerden.

Virtuele terreinverkenning en fietsroute 

In maart 2020, bij aanvang van de verkenningsfase, wilden we er graag op uit trekken om samen met de belanghebbenden betekenisvolle plekken voor het Complex Project Viaduct Gentbrugge te verkennen. We vroegen aan burgerbewegingen, professionele actoren, lokale experten en (lokale) overheden om vanuit hun gebiedskennis belangrijke plekken aan te brengen. We vulden deze aan met plekken waarvan wij dachten dat ze niet in een terreinverkenning konden ontbreken, en stippelden een route uit. We waren klaar om samen op stap te gaan en die plekken op het terrein te leren kennen. We zouden hiervoor kunnen rekenen op de vertegenwoordigers van burgerbewegingen als lokale experten voor de gepaste begeleiding. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. We kozen ervoor de geselecteerde plekken te laten fotograferen en transformeerden de bustour tot virtuele terreinverkenning. Zo kon iedereen vanuit zijn kot toch op pad.

Later op het jaar selecteerden we hieruit enkele locaties voor een verkenning per fiets. Uiteindelijk leidden zeven routes langs plekken die een hoofdrol speelden in de verkenningsfase. Bij elke plek werden enkele prikkelende vragen geformuleerd die de verbeelding op die plek stimuleerden. Graag hadden we enkele gezamenlijke fietsroutes georganiseerd tijdens de ViaCocreatieweek. Maar gezien de geldende coronamaatregelen kon de ViaFietsroute enkel afgelegd worden door individuele fietsers of in bubbel. Wie wilde kon daarom zijn ideeën, dromen of bedenkingen delen met het studieteam via een online platform. 

Via zomerse inspiratie

De zomermaanden zijn in langdurige projecten een ideaal moment van reflectie. Om ook de belanghebbenden de kans te geven deze periode hiervoor te gebruiken, maakten we een boekje met zeventien inspirerende projecten en een evaluatiedocument dat polste naar hun appreciatie van verschillende kenmerken.  

Via Vragen op het terrein

In het najaar van 2020 zetten we een samenwerking op met de Arteveldehogeschool om een bredere groep mensen te betrekken en te bevragen over welke waarden zijn belangrijk vinden voor de toekomst van hun omgeving.

Uiteindelijk trokken 250 studenten erop uit om het gesprek aan te gaan over negen projectwaarden: veranderbaar en toekomstgericht, fair, gezond, innovatief, duurzaam, veilig, toegankelijk en bereikbaar. Een 600tal individuen werden op die manier betrokken bij het Complex Project. 

AanpakBert Schols