In gesprek met omgeving

In gesprek met omgeving tijdens ontwerpateliers

Met Rond Ronse moet de mobiliteit in en rond de stad Ronse verbeteren. Zo’n groot mobiliteitsproject zet de deur open om ook andere kansen waar te maken in verschillende wijken. Zo kan het project veel verkeer uit het centrum van de stad weghalen. Op die manier kan er meer plek zijn voor groen, fietsers en voetgangers, ontmoetingsplekken … Dat onderzoeken we aan de hand van ontwerpend onderzoek.

Kansen bespreken aan hand van sleutelalternatieven

Die kansen wilden we graag met de buurt bespreken. Daarom lanceerden we een video waarin we buurtbewoners opriepen om zich in te schrijven voor de ontwerpateliers. Die ateliers kaderden binnen het ontwerpend onderzoek.

Tijdens de ontwerpateliers draaide het om ruimtelijke kansen en hoe we de mogelijke oplossingen konden verbeelden: hoe kan een bepaalde oplossing bijdragen tot de leefbaarheid, ruimtelijke kwaliteit en natuur? Experts en burgers bespraken het samen.

Het zou te veel werk zijn om deze oefening met alle twaalf de alternatieven te doen. Daarom werden een aantal sleutelalternatieven in de diepte besproken en uitgewerkt met de deelnemers aan de ateliers. Zo’n sleutelalternatief is een alternatief waar er naast de meerwaarde op vlak van mobiliteit ook andere (lokale) kansen zijn. Het zijn alternatieven die ruimtelijk goed kunnen worden ingepast én waarmee actief kan gebouwd worden aan een kwaliteitsvolle leefomgeving voor alle Ronsenaren. Met andere woorden: een sleutelalternatief kan de basis vormen voor een samenhangend toekomstbeeld voor Ronse.

Eerste ontwerpateliers in september

Vanaf september gingen we hierover in gesprek met de wijken. De ontwerpateliers werden in vier deelgebieden van Ronse georganiseerd:

  • Hotond-Schavaart

  • Klijpe

  • Omgeving rond Floréal, de César Snoecklaan, ’t Rosco en Pont West

  • Zuiden van de wijken Stookt, Europawijk, Germinal en Scheldekouter

Tijdens het eerste atelier werden de vier deelgebieden van Ronse verkend aan de hand van een wandeling. Zo kon het team ervaren wat er belangrijk is voor buurtbewoners en waar volgens hen mogelijke knelpunten liggen.

Daarna werden de sleutelalternatieven ook toegelicht aan de hand van maquettes. Plannen op papier zijn moeilijker leesbaar. Dankzij de maquettes konden deelnemers duidelijk meepraten over de voor- en nadelen van elk alternatief.

Vervolgsessies in november

De vervolgsessies van de ontwerpateliers volgden eind november. Door de toenmalige situatie van de coronapandemie, werd de formule van de vorige sessie omgegooid.

Deelnemers konden een afspraak maken om langs te komen. Elk half uur namen we coronaveilig een vijftal deelnemers mee langs de maquettes van alle sleutelalternatieven. Zo werd het hele projectgebied onder de aandacht gebracht. Deze sessie werd later ook aangevuld met een thematische, digitale bespreking.



AanpakJess Bonkers