Einde onderzoeksfase
2021 was opnieuw een jaar in de onderzoeksfase voor het project Rond Ronse. Tijdens het jaar werden er vier werksessies georganiseerd om belanghebbenden in te lichten over de mogelijke mobiliteitsalternatieven en de vervolgstappen van het project.
In januari 2021 werd scopingnota 2 gepubliceerd. Daarin werden de verfijnde mobiliteitsalternatieven voorgesteld, 13 in totaal. Ook de zoekzonekaart voor de bebossing werd toegelicht. De publicatie van scopingnota 2 koppelden we aan een inspraakperiode van 2 maanden. Burgers uit Ronse, Maarkedal, Kluisbergen en Oudenaarde konden de nota inkijken en er hun bemerkingen op formuleren.
Na de inspraakperiode ging het team van Rond Ronse aan de slag met de ontvangen reacties. Die gebruikten we om de mobiliteitsalternatieven en de zoekzonekaart verder te verfijnen. Tijdens werksessie 6 hebben we de inspraakreacties ook thematisch besproken en werd de werking van de partiële passende beoordeling toegelicht.
Later dat voorjaar, in mei, werden scopingnota 3 en de partiële passende beoordeling gepubliceerd. De passende beoordeling toetst welke mobiliteitsalternatieven een onaanvaardbare impact hebben op waardevolle Natura-2000 gebieden zoals het Hotond- of Muziekbos. Hierdoor vielen 3 alternatieven af: twee oostelijke en één westelijk alternatief.
Tijdens de zomer lanceerden we een oproep om deel te nemen aan de ontwerpateliers van Rond Ronse. Tijdens die ateliers zouden Ronsenaren, vanuit verschillende delen van de stad, nadenken over kansen en meerwaarden die het project Rond Ronse mee kan realiseren. De werking van de ontwerpateliers en het ontwerpend onderzoek werden ook toegelicht tijdens werksessie 8.
Door het jaar werd er begeleidend onderzoek gevoerd: het milieueffectenrapport (MER), het landbouweffectenrapport (LER), de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA), het ontwerpend onderzoek … De deelnemers aan de werksessies werden ook op de hoogte gebracht van de vorderingen van de onderzoeken. De resultaten van de onderzoeken worden in 2022 verwacht.